Motorolja

Hem Forum XJ (XJ40,XJ81) Motorolja

Taggat: ,

Detta ämne innehåller 8 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av Staffan Sundberg Staffan Sundberg 11 månader, 1 vecka sedan.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16214
  Andreas_a
  andreas_a
  Deltagare

  Hej!

  Någon som kan tipsa om vilken motorolja man bör välja? En djungel där ute…

  93a 4.0l

  #16215
  Pontus Larborn
  Pontus Larborn
  Moderator

  Jag har kört 10-40 delsyntet från Biltema i mina XJ40, det fungerade bra året runt, jag körde tusentals mil med den oljan. Säkert tiotusentals om vi även räknar in mina X300 där jag kört samma olja. Men det är som du säger en djungel och många tycker nog att den oljan är alldeles för billig eller av fel kvalitet för en sådan bil.

  #16226
  Torslund
  Torslund
  Deltagare

  Är det rätt spec så är det bara att köra på det. Nu har jag fördelen att min granne köper olja i 200 l fat och jag kan bara hämta 🙂 men när jag köper själv så blir det 20 l dunkar på Swedol.

  #16227
  Andreas_a
  andreas_a
  Deltagare

  Tackar! Jo det var just den där ultimata specen jag fiskade lite efter.. 🙂 så många olika rekomendationer när man försöker läsa på del-/helsyntet.. viskositet osv..

  #16229
  Torslund
  Torslund
  Deltagare

  Ultimata specen finns nog inte men så länge du använder API SG och högre så klarar du dig.

  #16230
  Gerry Winberg
  Gerry Winberg
  Deltagare

  Hej,
  Originalspecen föreskriver API SG/CD, 5W/20 – 20W/50 beroende på temperatur och så “lågt” klassad olja lär man knappast få tag på idag. Om man inte köpa den dyraste “värstingoljan” Castrol Edge Supercar 10W – 60, så räcker en vanlig 10W-40 olja länge och det är inget fel på Biltemas olja den upfyller den angivna specen. Det viktiga är viskositeten inte om det är mineral, semi syntet eller helsyntet, dock kan vissa äldre motorer lida av lite lågt oljetryck på tomgång med helsyntetolja bl.a V12.an är känslig. Se också inlägget Vätskor.
  MVH
  Gerry

  #16231
  Torslund
  Torslund
  Deltagare

  Brukar byta oljor så att hösten får 10W och vår byte 20W. Skaffade mig den dåliga ovanan redan på 70 talet att ta olja för dieselmotorer även till bensinare 🙂

  • Det här svaret redigerades 11 månader, 1 vecka sedan av Torslund .
  #16245
  Andreas_a
  andreas_a
  Deltagare

  Perfekt, precis den här informationen jag var ute efter! (Klockren text om vätskorna) Stort tack alla och trevlig helg!

  #16253
  Staffan Sundberg
  Staffan Sundberg
  Deltagare

  Som en parentes ang. Biltemas oljor. En kompis körde sin Mercedes deisel sjuttiofyratusen mil på deras olja! Utan att ens lyfta på ventilkåpan.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.