Missljud vid start

Hem Forum XK8 (X100) Missljud vid start

Detta ämne innehåller 4 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Peter Svedberg Peter Svedberg 10 månader, 4 veckor sedan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15552
  Peter Svedberg
  Peter Svedberg
  Deltagare

  Hej,

   

  Ny medlem här – har tänkt regga mig ett tag, men det blev som så ofta av först nu när jag har problem. Min XK8 från -02 (US-import) utvecklade plötsligt ett mycket kraftigt metalliskt missljud vid start. Det låter snarast som om något sitter löst eller dylikt. Jag tror inte det är kamkedjesträckarna, eftersom mitt chassinr pekar på att bilen är tillverkad med “riktiga”, och dessutom stämmer inte ljudet överens med de beskrivningar jag hört. Ljudet försvinner direkt när man släpper nyckeln och startmotorn slutar gå runt – därefter spinner hon som en katt som vanligt. Ljudet är detsamma vid varm- och kallstarter, och dök upp helt plötsligt (var ute och körde, behövde tanka, och när jag skulle åka från macken var det där). Min pappa bilmekanikern (förvisso inte jaggaspecialist) har hört ljudet över telefon, och tror inte heller att det är något relaterat till kamkedjan, eftersom det inte finns något missljud när motorn går. Jag funderar på att köpa en startmotor, men det kanske inte är den det är fel på utan något drev eller dylikt?

   

  Vad säger den samlade erfarenheten?

  #15553
  Gerry Winberg
  Gerry Winberg
  Deltagare

  Hej,
  Eftersom ljudet upphör när startmotorn kopplas ur så kommer säkert oljudet från den. Kolla så att den inte sitter löst. Det kan också vara drevet som är skadat. Innan du köper något nytt kolla först vad som är felet, en ny kostar runt 2000 SEK.
  MVH
  Gerry

  #15556
  Peter Svedberg
  Peter Svedberg
  Deltagare

  Tack för snabbt svar. Jag försökte kolla igår eftermiddag, men lyckades inte komma åt att röra på något som direkt verkade löst. Jag har verkstadshandboken, så jag ska försöka studera sprängskisserna för att se hur saker hänger ihop.

   

  Det verkar finnas begagnade startmotorer i USA på Ebay för 800 spänn skeppade – en enorm lättnad eftersom jag befarade ganska många tusen. 2k för en ny är ju också överkomligt (tom att föredra), men jag ska förstås som du säger kolla att det behövs först.

  #15557
  Gerry Winberg
  Gerry Winberg
  Deltagare

  Hej,
  Om allt sitter fast får du skruva av startmotorn och kolla den och dreven inklusive drevet på motorn. Du kan få tag på en ny startmotor för under 1000 lappen tex hos Autodoc.se hemlevererat till dörren från Tyskland.
  MVH
  Gerry

  • Det här svaret redigerades 11 månader sedan av Gerry Winberg Gerry Winberg.
  • Det här svaret redigerades 11 månader sedan av Gerry Winberg Gerry Winberg.
  #15612
  Peter Svedberg
  Peter Svedberg
  Deltagare

  Bara för att återkoppla: farsan hjälpte mig att plocka startmotorn idag. Visade sig att lagret i den hade totalhavererat, så till den milda grad att drevet ramlade ur på golvet när han tog ur den. Det verkade inte vara någon skada på annat än startmotorn (som dock var skrot, så det blir en ny), men det fattades kulor i lagret som han skulle försöka fiska efter bakom motorns drev. Han undrade mest hur i h-e bilen kunde starta alls med en sån startmotor – han hade aldrig sett dess like på sina 74 år (varav runt 55 som bilmek)!

   

  Tackar för tips och vägledning i tråden!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.