Bakre stötfångarfästen

Hem Forum XJ8 (X308) Bakre stötfångarfästen

Detta ämne innehåller 6 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av Staffan Sundberg Staffan Sundberg 2 månader, 2 veckor sedan.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17668
  Anton Jurinic
  Anton Jurinic
  Deltagare

  Hej

  Har precis blivit med Jaguar för första gången i livet. En XJ8 3.2 från 2000 blev det och jag och familjen är sålda!

  Men som alltid med gamla bilar finns saker att göra. Såg att bakre stötfångare hängde lite på ena sida o kollade i verkstadsmanualen hur den sitter. Googlade också och insåg det känsliga i konstruktionen med stål och aluminium i kontakt. Nu till problemet, bultarna går inte att lossa utan muttern på ovansidan roterar med. Går det att lossa själva fästet från karossen med stötfångaren kvar? Hittar inga entydiga svar på nätet.

  Tack på förhand, Anton

   

  #17672
  Pontus Larborn
  Pontus Larborn
  Moderator

  Hej,

  Jag har haft samma problem på X300-serien men jag vet inte riktigt vad jag ska ge för tips. Är fästena ärgade / rostiga och allmänt dåliga är risken överhängande att de går sönder helt när du börjar rycka i dem.

  Här finns massor av bilder på hur det är uppbyggt; https://www.pbase.com/padme002/bumper_fix

  Det går dock att ful-fixa med exempelvis slangklämmor om du behöver en nödlösning. Lite trixigt, men det går.

  Men för att svara konkret på din fråga; ja, det bör gå om du tar bort hela de svarta “plast-strutarna”, de lossas med två eller tre bultar från bagaget och en under bilen, om jag minns rätt. Men om fästena börjar bli dåliga tror jag som sagt att du kommer ha sönder dem om du försöker ta av stötfångaren.

   

  • Det här svaret redigerades 2 månader, 2 veckor sedan av Pontus Larborn Pontus Larborn.
  #17674
  Anton Jurinic
  Anton Jurinic
  Deltagare

  Hej Pontus

  tack för ditt svar!

  Jag är beredd på att offra de bakre fästena och ersätta med nya med tanke på att det ser ut som det gör med korrosion och lösa fästelement. Ser att dom finns på britishparts.co.uk för £58 per styck + £24 för frakten till Sverige.

  Jag ville bara veta om det fanns något sätt att lossa själva fästena när man inte fått loss stötfångaren och det verkar ju kunna gå. Ska ut o kolla hur det ser ut inifrån bagaget samt under bilen. Som sista utväg kanske man får såga av “plast-strutarna” men hoppas slippa det.

  mvh Anton

  #17675
  Pontus Larborn
  Pontus Larborn
  Moderator

  Ah, då förstår jag. Jo men det går absolut, inga problem alls.

  #17677
  Staffan Sundberg
  Staffan Sundberg
  Deltagare

  Jag har själv använt slangklämmemetoden. Den fungerar riktigt bra. Andra alternativet är att såga av plaststrutarna, så kommer du lättare åt skruvarna.

  #17681
  Anton Jurinic
  Anton Jurinic
  Deltagare

  Hej Staffan.

  Tack för tipset. Har du dragit slangklämman upp över fästet och sedan runt bultskallen och distansbrickan då? Funderar på om några kraftiga zip-ties kan duga så länge..

  Mvh Anton

  #17686
  Staffan Sundberg
  Staffan Sundberg
  Deltagare

  Om jag kommer ihåg rätt, var det metallhylsan som lossat från plaststruten så att kofångaren hasat ner lite. Jag tryckte upp kofångaren igen och drog åt slangklämman på den nu blottade hylsan. På så vis hindras hylsan och därmed kofångaren att glida ner. Det är svårt att komma åt, men med små händer och lite tålamod, går det. Lösningen tycker jag är så bra att den kan ses som permanent.

   

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.