Att filma och bidra med rörlig bild!

Här är Christer Pålsson igång och filmar.

I och med smarta telefoners inträde så har möjligheterna exploderat för ”vanliga” människor att göra fantastiska saker i media. I varje modern telefon finns det en kamera som både kan ta bilder såväl som att filma. Detta med ett professionellt resultat! Så möjligheterna finns i var mans hand, det är bara att börja.
Det är bara till att börja filma. Många fotograferar idag med mobilen. Men många låter tyvärr bli att filma. Nu är det absolut inte så att det finns ett motsatsförhållande mellan bild och film. Tvärt om. Det är två olika saker som båda har sin plats och fyller olika funktioner.

Alla kan filma!
Fotograferingen fungerar och rullar på. Så jag vill slå ett slag för videofilmningen. Vi vill att vi skall ha mer rörlig bild i våra kanaler (hemsida, Facebook & Youtube). Dels att du som medlem kan filma och lägga ut på vår Facebooksida. En medlem som är duktig på detta är Ylva Lindberg Bålefalk. Om ni kikar på hennes inlägg på Facebook så kan ni se att hon blandar film och bilder. Hon tar en videosnutt som är allt från några sekunder till cirka en minut lång. Under tiden hon filmar så berättar hon om vad det är vi ser i bild. Detta är en enkel och bra metodik för att göra korta filmer. Ta det som en inspiration för att berika våra flöden med mer film.

Låt er inspireras av Ylvas filmer.

Filmtips:
– Putsa linsen så den inte har fingeravtryck eller är bemängd med fickludd, tuggummi eller annat.
– När du filmar så håll mobilen liggande så stämmer bildformatet bra med videons.
– Följ ett manus så du får med scener som följer den röda tråden och bygger filmen.
– Ta inte onödigt långa eller många videosnuttar. Är det ett jättestort filmmaterial som skall kokas ner till några minuters film kan det vara svårt och jobbigt att tränga igenom.
– Var alert och fånga om det inträffar något oväntat som kan användas som krydda i filmen.
– Zooma med fötterna. Den bästa zoomen är oftast att gå närmre. Ju längre brännvidd, dvs mer teleobjektiv du har desto skakigare blir videon

Nedan en film som är gjord med insända filmsnuttar från medlemmar:

Skicka stora filer
www.filemail.com där finns tjänsten att skicka stora filer. Tjänsten är gratis men finns även i en Pro-version. Gratistjänsten är enkel och fungerar väldigt bra. Filmerna skickar du till lennart.bengtsson@jaguarklubben.se.

Har du frågor eller funderingar så blygs inte för att ta kontakt med mig:

Lennart Bengtsson
Lennart.bengtsson@jaguarklubben.se