Tomat & Sjö

När jag och min hustru Annika arrangerade Skånes Vårrally 2016 blev det idéer och platser över. Dessa använde vi som bas i ett litet sommaräventyr kallat ”Tomat & Sjö”. 

Resan började i Borstbutiken hos Pär och Gunilla Svennerfors. Pär är sjunde generationen på gården strax utanför Vallåkra och efter pensionering för något år sedan byggde man upp ett litet museum med tidstypiska miljöer genom att utnyttja ”bra och ha grejor” som samlats på gården under många generationer.

Man har även en stor samling klädhängare och en integrerad borstbutik med handgjorda borstar från olika lokala leverantörer.

Drygt en halvtimme innan utsatt tid hade de flesta infunnit och gårdsfrun Gunilla och Annika hälsade välkomna (bild 1) och sedan lät man sig väl smaka av kaffe och fralla från det lokala bageriet ”Bakluckan” (bild 2 & 3)

Att man var ute i god tid gjorde att det blev tid över att handla alla möjliga borstar med sig hem (bild 4) 

Mätta och belåtna gled katterna ut på de skånska landsvägarna, en del på egna äventyr, en del längs den, av arrangörerna, föreslagna slingan med lite förslag på olika ”pit-stop” längs vägen. Efter drygt en timme var man framme vid ”Tomatens Hus & Miss Alice restaurang”. Här började vi med en presentation av en del av de 50 olika sorter som odlas ekologiskt i växthusen (bild 5) Tre fick vi smaka innan vi gick in till Miss Alice för en lunchpaj gjord på tomater, vad annars? 

Ännu mera stinna smög sig katterna iväg mot havet och äventyrets sista stopp på Råå Museum för Fiske & Sjöfart (bild 6) Utöver en inblick i Råås historia som centrum för bl. a ålfiske (Råå-å-ål) kunde vi även beskåda Kurt Björklunds båt ”Golden Lady” (bild 7) som han seglade jorden runt med 3,5 gånger. Hälsan satte stopp för det sista varvet. Motorhallen drog de flesta av ”gubbarna” till sig medan många av kvinnorna begrundade utställningen om den kända textilkonstnärinnan Maja Sjöström.

Fulla av mat och kunskap orkade deltagarna knappt ta sig hem utan satt kvar på terrassen i de ljumma eftermiddagsvindarna och funderade på nästa Jaguar evenemang. 

Text & Foto Lars-Olle Nilsson 

OBS! Klicka på första bilden så visas de i större storlek.