Blekinge Vår Rally 27 maj

Det 5:e Blekinge Vår Rallyt drog av stapeln i lördags i ett som vanligt bländande väder. Fulltecknat sedan mars var intresset på topp. Vad var det då som lockade… Aspö en ö i Karlskrona yttre skärgård som stod för örlogsstadens mäktigaste försvar sedan 1680-talet. Utan broförbindelse var vi hänvisade till en vägfärja med begränsat utrymme för våra 17 Jaguarer som hade fyllts upp med 40 deltagare för dagen.

Det var med stor spänning och förväntan vi närmar oss Aspö som var för de flesta ett nytt resmål i det Svenska kustbandet. Med sina 535 bofasta invånare bjuder ön på en ny och annorlunda upplevelse. De vackra vägarna kantades stumtals av höga stengärden och tallskog för att i nästa stund bjuda på pittoreska samlingar av hus och vackra vyer ut över havet.

Blekinge Vår Rally lockade till sig deltagare från Öland, Småland. Västergötland, Halland och Skåne som färdades genomsnitt 17 mil för att nå Karlskrona i detta evenemang. Detta kunde nästan jämföras med ett evenemang i Norrland. En stor eloge till Er alla.

Rörliga Kustartilleri museum stod för första besöket på ön. Museet visar upp en unik samling av artilleri pjäser, robotar och fordon och med en varsam guidning locka detta även damerna.

Nästa besöksmål var Drottningskärs Kastell. En befästning som uppfördes på 1680-talet för att skydda den nya flottbasen i Karlskrona. Idag är den en välbevarad Musée anläggning där vi fick avnjuta en lunch i en historisk miljö. Anläggningen byggdes så att kanoner kunde placeras i tre nivåer, vilket innebar att 44 kanoner samtidigt kunde beskjuta fientliga fartyg.

Uppe från kanonvallarna kunde man verkligen se Jaguarklubbens medlemmar njuta av livet goda dagar på bästa sätt. Det här är livskvalité som en liten trind man sa innan det var dags att köra vidare ner till färjelägret. Här skulle de avslutande frågorna i rallyt besvaras medan vi väntade på färjan hem.

Tillbaka i Karlskrona gick färden vidare upp längst kärleksstigen på Brygghusberget där vi hittar Restaurang Utkiken. Här bjöds vi på en avslutande fika med en vidunderlig utsikt över stadens öar med dess vatten.

Som vinnare i rallyt med full pott på frågorna korades Carin Törnqvist & Richard Jönsson från Laholm i Halland.

Text: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson & Agneta Lidström

OBS! Klicka på första bilden så blir de större.

Rörliga Kustartilleri KA2

Rörliga Kustartilleri KA2

Drottningskärs Kastell

Drottningskärs Kastell

Drottningskärs Kastell

Aspö

Aspö färjan

Från Restaurang Utsikten tackar Micke & Valentina Er alla