ALLAN SÖDERSTRÖMS AUTOMOBILER

Familjen Söderström, ägare till Förenade Bil-gruppen, har skapat en fantastisk samling med automobiler. Mindre kända märken som Marmon, Hupmobil och Brennabor finns i familjens museum tillsammans med mer kända märken som Bugatti, BMW, MG, Bentley och Rolls-Royce.

Nu när företaget även blivit återförsäljare för Jaguar och Land Rover i Skåne passade det väl att Jaguarklubben gjorde ett besök i denna fantastiska samling.

Dryga fyrtio förväntansfulla medlemmar samlades i museets lokaler och hälsades välkomna av Rolf Ramestam från Förenade bil tillsammans med Stefan Trued som ansvarar för Jaguarverksamheten i Skåne.

Rolf blev även vår guide och föredragshållare under kvällen. Med otrolig skicklighet och detaljkunskap fick vi en målande beskrivning av både Familjen Söderströms resa i form av ägare till Sveriges äldsta bilföretag samt bilhistorien i Europa och USA under mer än hundra år.

foredragshallare

Rolf berättar.

Rolf visade bland annat en katalog som upptog över 70 modeller av elbilar. Inte speciellt fantastiskt kan man tycka nu när elbilar blivit populära. Men det fantastiska var att katalogen visade bilar som fanns på marknaden i USA under tidigt tjugotal.

När Rolf berättad klart vidtog visningen av själva samlingen. Och med Rolf som guide blir det inte bara visning. I stort sett varje bil han visar har sin egen fantastiska historia väldokumenterad vilken han livfullt återger och detta gör att bilarna får liv.

Först ut var en MG som deltagit i Vrams Grand Prix 1933 och som klarade sig undan den förskräckliga olyckan som drabbade det här loppet.

vram-karta

Den olycksdrabbade kurvan i Vram.

Via Bugatti 35B, Frazer Nash och Bentley hamnade vi så småningom vid länken mellan Jaguar och BMW i form av en Swallow vilken i sin tur baseras på en Austin 7. Detta var en modell som även var grunden till BMW Dixie även om det yttre skiljer sig väsenskilt mellan dessa båda bilar.

En stor samling BMW bilar finns givetvis i samlingarna och Rolf visade i stort sett alla modeller som det anrika märket byggt sin framgång på. Mest uppseendeväckande var kanske den undersköna BMW 507:an på hedersplats i samlingen tillsammans med sin moderna efterföljare Z8. Och som en katt bland hermelinerna visade Stefan Trued en Jaguar F-type Coupe AWD.

samlingsbild-malmo

Samling runt katten bland hermelinerna.

Efter visningen slut avnjöts en god kopp kaffe med bullar samtidigt som det gavs tillfälle att utforska favoritbilen i samlingen lite närmare samt tillförskansa sig ytterligare lita av Rolfs enorma kunskap om bilhistorien.