Elias Fries Museum i Femsjö

I en gemensam aktivitet med Hallands Fordonsveteraner den 14 juli samlades 14 bilar i Oskarström för gemensam färd till Femsjö, som ligger i Hylte kommun, Halland. Det var en blandad skara nyare och äldre bilar varav 5 st var av märket Jaguar. Färden från Oskarström gick över Simlångsdalen  och vidare genom Bygget innan vi landade i Femsjö- Då vi var så många som 27 personer delades vi upp i två grupper av guiderna. Den ena gruppen började i museet där vi bl a fick höra att Elias Fries kallas för svamparnas Linné. Förutom museet besökte vi också den välbevarade skolan där Elias gått och kyrkan från tidig medeltid. Femsjö ligger där gränsen mellan Danmark och Sverige gick och kyrkan blev svårt skadad under strider mellan svenskar och danskar. På 1700-talet renoverades den och byggdes till och det är kyrkan man nu kan besöka. Att Elias bodde och växte upp i Femsjö berodde på att hans pappa var kyrkoherde i Femsjö Församling.

Efter besöket i Femsjö gick färden vidare till Lahults gårdsbutik, strax utanför Rydöbruk, där vi grillade korv och blev bjudna på kaffe och kakor samtidigt som vi kunde fynda i butiken. När detta var avklarat promenerade vi ner till den gamla kvarndammen och Morgan Eriksson guidade oss och berättade historien om varför, hur och när den kom till. Mycket intressant historia.

Tord Ahlbergs vackra Jaguar MK II
Tord Ahlbergs vackra Jaguar MK II
Morgan Eriksson guidade vid den gamla kvarndammen
Morgan Eriksson guidade vid den gamla kvarndammen