Skånes vårrally

Jaguarklubbens Vårrally 2016 i Skåne

Den 15 maj arrangerade Jaguarklubben i Skåne det årliga Vårrallyt genom fjolårsvinnarna Lars-Olle Nilssons och hans fru Annikas försorg.

Prognosen för vädret, som är en av de viktigaste delarna i ett rally där många vill åka öppet, var mycket negativ. När prognosen var som sämst närmade vi oss 30 mm på ett dygn. Våder profeterna har ofta fel och så även i denna gång. Värmen var borta men det regnade i varje fall inte.

Evenemanget startade på RYA GKs parkering ca 50 m från havet. Här tog de inlånade funktionärerna Louise och Fredrik hand om parkeringen och lotsade de 52 deltagarna vidare till RYA Krog, 25 m från havet, där det bjöds på frukost med en underbar utsikt över sundet och Helsingör på den danska sidan.

Vid 10 tiden hade alla, utom en, fått frukost och startat motorerna. Batteriet i startspärren var slut. Det fanns dock gått om plats i andra bilar så problemet löstes snabbt och den slokörade katten fick stå kvar till rallyt var över och nytt batteri införskaffats.

Färden började söderut på gamla ”Landskronavägen”, förbi LOs konferenscenter Örenäs slott, ner till Ålabodarna, 5 m från havet. Sen kom vi inte närmare. Sikten var god och västerut såg man både ön Ven och den danska kusten.

Vidare österut och upp på de skånska ”höjderna” där de extremt gula rapsfälten lyste vackert mot den mörka men fortfarande regnfria himmeln.

Efter en stund på de krokiga skånska vägarna passerades ”Tomatens hus”, ett trädgårdsmästeri, specialiserat på tomater men också med vidhängande butik, kafé och restaurang.

Efter ca 4 mil dök den gamla Caltex-macken, Carl Westerberg AB i Mörarp, upp ( www.caltexmacken.se) .  Här hade ägaren Tobias Bager ordnat med fika och visning i den gamla macken, som till största delen är orörd sedan den öppnade 1936. Macken säljer inte längre bränsle men det går att få servat och köpt oljor till gamla bilar.

Färden gick vidare förbi det första motellet i Sverige, beläget i Flenninge, ner mot havet i Hittarp, förbi Sofiero slott, gamle kung Gustav IV Adolf sommarresidens, som i år firar 150 års jubileum, längs strandvägen där Henrik Larsson står staty.

Vid de Henry Dunker finansierade teatern och konserthuset i Helsingborg gick färden uppför den månghundraåriga infarten till Helsingborg, förbi den nyrenoverade Sofiakällan, upp till Fredriksdals friluftsmuseum. Här fick vi köra in och parkera våra 26 jaguarbilar kring herrgården, som egentligen är ett landeri.

Efter en skånsk lunch bestående av äggakaka med fläsk och rårörda lingon och inte minst Magdalenas fantastiska chokladkaka till dessert, på Fredriksdals Trädgårdskafé, förrättade tävlingsledaren prisutdelning.

Vinnare av frågesporten, som bestod av frågor kring saker längs vägen, blev två damer Madli Ann & Gunnel i en Jaguar S-type från 2006, som utöver en jaguarstatyett, erhöll en stor blomgrupp, presentkort på RYA Krog samt bilvårdsmedel skänkta av Mekonomen på Råå AB.

Avslutningsvis hade Fredriksdals friluftsmuseum ordnat en guidad tur i det, på området, uppbyggda skånska landskapet. Här fick vi lära oss, av den kunniga guiden Catharina, att i princip allt i naturen är ätbart och tom gott.

Trötta, mätta och lite frusna körde sen deltagarna ut i samlad trupp från muséet.

DSC_0127_1[1]

Fredriksdal-parkering
Fredriksdal-parkering
Caltexmacken-kontor
Caltexmacken-kontor
Caltexmacken-interiör
Caltexmacken-interiör
Fredriksdal-parkering
Fredriksdal-parkering
Guidad tur
Guidad tur
Vinnare & tävlingsledning
Vinnare & tävlingsledning