Vårstart i Borlänge

Torsdagen den 17 mars hade vi första träffen för året i Dalarna. Vi var då 25 personer som besökte företaget Tractive AB i Borlänge. Tractive tillverkar växellådor till racing-bilar. Lådorna är av typ Sekventiella Dogbox med rakskurna drev. Minimala förluster och minimal komfort, men passar bra i rallybilar. Vi fick en full genomgång av produktionen, som startade med att man började tillverka drevsatser till Renault Gordini. Sedan 1995 tillverkar man en helt egenutvecklad växellåda. Vår entusiastiske guide var försäljningschef Björn Engström. Företagets huvudprodukt är annars betongsågar, men har en ägare som även kör historiskt rally, men en bil från Stuttgart.

Björn Enström berättar om växellådorna
Björn Enström berättar om växellådorna

 

Här syns växelföraren
Här syns växelföraren

 

Vi tekniknördar som stortrivdes
Vi tekniknördar som stortrivdes