Eslövs Leksaksmuseum

Eslövs Leksaksmuseum

Det var ett härligt gensvar från medlemmarna (45st) och hälften var tjejer och barn. Roligt med så mycket nytt folk hann jag tänka innan jag lämnade över ordet till Stig och Håkan Sundberg museets ägare som lagt ner tusentals timmar på denna skapelse till lekens fantastiska värld.
De berättar:
I slutet av 90-talet började arbetet med en 300 kvm stor modelljärnväg på allvar i en industrilokal i centrala Eslöv. I den stora sal där symaskinerna en gång sjöng en entonig melodi rasslar numera tågen fram dag som natt. Resultatet av alla timmars arbete har blivet en modelljärnväg som slår besökarna med häpnad.

Det finns cirka 800m räls i ett landskap med 1000 hus, där den bereste hittar många kända miljöer. Tågen dras av ca 350 lok från 50-talsmodeller till dagens moderna snabbtåg.
Tar man steget ner i källaren öppnar sig en ny värld där Lego och Meccano dominera. Det var med en stor stolthet Stig Sundberg presentera det unika Meccano Pariserhjulet som var ett av tio som byggdes en gång på 40-talet i Berlin. Pariserhjulet drevs runt av ett Märklintåg som puttra fram som en hamster i hjulet.

Dagens evenemang avslutade på den asiatiska restaurangen Yun Lee där vi intog en välsmakande måltid medan medlemmarna bekantade sig med varandra.

DSC_0131[1]DSC_0580[1]  DSC_0583[1] DSC_0588[1] DSC_0589[1] DSC_0592[1] DSC_0593_0[1] DSC_0594[1] DSC_0599[1]