Eslövs Leksaksmuseum

Eslövs Leksaksmuseum

Wow vilket härligt gensvar från medlemmarna (50st) och hälften var tjejer och barn. Roligt med så mycket nytt folk hann jag tänka innan Thomas Ekstrand dagens värd tog till ordet och hälsade oss hjärtligt välkomna. Thomas lämna över ordet till Stig och Håkan Sundberg museumets ägare som lagt ner tusentals timmar på denna skapelse till lekens fantastiska värld.

De berättar:

I slutet av 90-talet började arbetet med en 300 kvm stor modelljärnväg på allvar i en industrilokal i centrala Eslöv. I den stora sal där symaskinerna en gång sjöng en entonig melodi rasslar numera tågen fram dag som natt. Resultatet av alla timmars arbete har blivet en modelljärnväg som slår besökarna med häpnad.

Det finns cirka 600m räls i ett landskap med 760 hus, där den bereste hittar många kända miljöer. Tågen dras av ca 350 lok från 50-talsmodeller till dagens moderna snabbtåg.

Två unga pojkars tindrande ögon avslöja vad som komma skall efter ett specialvisning av vad som pågår i källaren. Här byggs det nämligen för fullt på ytterliga ett par 100kvm anläggning som lockar till ett återbesök om några år.

Lars Rydgren beskriver upplevelsen:

Superlativen stockar sig och tar aldrig slut över detta otroliga, osannolika och imponerande museum. Som själv varande modellrallare, såg jag ju vilket enormt, för att inte säga kopiöst, jobb som ligger bakom den gigantiska H0-järnvägen. Då har jag ändå inte nämnt Barbie-samlingen – 400+ i originalförpackningar, modell bilarna i både 1:18 och 1:43, smurfarna, Lego-tåg och -byggnader, de tusentals tennsoldaterna, väggarna klädda med modelljärnvägslok och -vagnar i både H0 och G-skala mm, mm.

Besök museet och var beredd på att vara fast minst 2-3 timmar!! 

Röstånga Mölla Cafe

Här bjöds det på en buffe av underbara soppor med roliga tillbehör som blev till ett himmelrike för smaklökarna. Till löjligt låga priser som får en lätt att trivas i denna smått excentrisk miljö.

Atom Design

Två bröder som är verkliga proffs. F.n. renoverar de en Mark V och två Mercedes. De gör också rekonditioneringar till ett hyfsat pris som flera medlemmar kunde varmt rekommendera.

dsc_0135_0 dsc_0136_0 dsc_0145 dsc_0150 dsc_0154 dsc_0155

img_1219 dsc_0157 dsc_0159 dsc_0161 dsc_0162 dsc_0165 dsc_0172_0 dsc_0180 dsc_0185 dsc_0189 image8 image9 image13 image16 image40

Mercedes 280sec 5L
Mercedes 280sec 5L
Atom designs
Atom designs

Text: Mikael A, Lars R och Halvard N

Foto: Mikael A, Christer P, Sten W och Ronny P