Luleå 3 mars 2012

Under en härlig vinterdag i strålande solsken träffades 17 klubbmedlemmar i Luleå den 3 mars.
Det var glädjande att flera nya medlemmar dök upp på träffen och vi fick tillfälle att lära känna varandra. Till skillnad mot söderut är det relativt fritt från salt på vägarna häruppe och många kör därför sina bilar året runt. Förutom ett antal ”fulbilar” smyckades parkeringen av tre X-type, två Jaguar XJ8, en Daimler XJ8, samt två XJ6, 300. Paret som hade rest längst till träffen hade kört 50 mil tur och retur från Gällivare.

Vi fick en intressant guidning i Uddebo Oljehamn, där medlemmen Kalle Hansson och hans kollega Johan Boberg visade oss hamnen med dess 60 cisterner med bensin, eo 1, citydiesel, flygfotogen och flygbensin av olika kvaliteter. Efter en säkerhetsgenomgång fick vi en rundvandring och såg bland annat ett tankfartyg som höll på att lasta 18 000 m3 Statoilbensin, först med självtryck och sedan med pumpar. En tankbåt kan pumpa över flera produkter parallellt till en depåcistern och lastning kan gå med en kapacitet av 1 000 m3 per timme.

Som på beställning körde sedan en tankbil in för att fylla sina tankar. Mellan 20 – 25 tankbilar fylls varje dag vid ST 1 depån, och depån har en årsomsättning av drygt 400 000 m3.  När en tankbil lastas pressas utgående bensingaser ut via ett återvinningssystem och 0,8 -1 liter bensin per m3 återvinns.  Vi fick också veta att det levereras samma bensin till alla mackar i Norrbotten och att det numera blandas 5% metanol i både 95 och 98 oktan bensin.

Efter studiebesöket följde hela gänget med och åt middag på restaurang Walldorf i Luleå och många av oss minglade sedan vidare på puben Bishop Arms. Några av oss höll ut ända till kl 02.00 på natten då vi nöjda släntrade hemåt. Det blev ett trevligt möte med många glada skratt och intressanta berättelser.

Vid pennan: Keith Sivenbring