Hjulafton i Societetsparken

För 33:e året i rad anordnades American car show i Norrtäljes Societetspark. Årets upplaga gästades av 1 300 utställda bilar och besökarna räknades in till drygt 12 000 personer under den heta sommarlördagen den 17 juli.

ACS bjuder inte bara på kromstinna, blanklackerade jänkarjärn med 50 år på vägarna utan också andra mer eller mindre unika bilar som Excalibur och Auburn Speedster (låt vara att de var repliker, men i alla fall…) och naturligtvis sofistikerade engelska gentlemen som Jaguarer. I hamnen vilade ett antal power-boats som under seneftermiddagen brakade iväg ut i Norrtäljeviken med ylande V8:or till allmän glädje för de som gillar kraftigt motorljud.

17 juli var från början en solig varm dag med 25 grader redan klockan 8 då 15 Jaguarer samlades vid södra infarten till Norrtälje. I karavan färdades vi mot Societetsparken, men redan efter någon kilometer började kön till parken. En ny upplevelse för oss som varit med i fem år och aldrig fastnat i någon kö tidigare.

Som läsaren vet blir många av oss lätt oroliga i varma stillastående köer med en nål på värmemätaren som oroväckande närmar sig det röda området. För samtliga Jaguarer gick det bra, men i den långa kön passerades ett antal jänkare med kokande motorer och bekymrade förare. Vi hörde till och med talas om en bil som slagit eld (förgasarbrand), men som kunde räddas genom kvävning av elden.

Dagen förflöt som tidigare år med förmiddagsfika och sockerkaka, lättare lunch och trevligt umgänge. Mycket fanns det att titta på och värmen gjorde många trötta och dåsiga och skugga var hårdvaluta. Rock-Ragge sjöng och dagen avslutades med vigsel på scenen. Bruden ville ha ett litet bröllop i de närmstas krets, berättade hon, men mer offentligt än så här kunde det nog inte bli. De lyckliga tu försvann efter vigseln i sin ljusblåa Cadillac Eldorado 1965.

1_pub 2_pub 3_pub_0 4_pub_0 5_pub_0 6_pub_0 7_pub_0 8_pub_0 9_pub_0 10_pub_1 11_pub_1 12_pub_1 13_pub_3 14_pub_3 15_pub_3 16_pub_3 17_pub_2 18_pub_1 19_pub_1 20_pub 21_pub 22_pub 23_pub 24_pub 25_pub 26_pub 27_pub 28_pub 29_pub 30_pub 31_pub 32_pub

Text: Rolf Hammarberg
Foto: Rolf Hammarberg och Jurian Donders