Vårrally i Skåne

Den 29 maj ställde Jaguar- och Daimler-bilar kosan till Stenberget och familjen Anders Wilingers gård som nästan ligger på toppen av Romeleåsen med milsvid utsikt. Det var ingen tvekan om var då Anders XKR stod vid infarten och höll i SJK-flaggan.

Ett tjugotal bilar kom med Rolf och Britt Anderssons elegant svarta XK140 som äldsta ekipage. Fyra E-type, en 240, XJ12 SIII, XJS och S-type/XJ/XJR/XKR för resten. Tre Daimler SuperV8 kom och det var näst vanligaste modellen för dagen.

Längst framkörning hade sällskapet Bengt Larsson från Skövde. De var på semester i Skåneland visade det sej och de passade på att utnyttja SJK-kalendern för att pricka in en träff på “annan ort”. Trevligt.

Vi blev väl förplägade där av Eva och Anders och sedan stod garagebesök på tur. Vi var alla imponerade av fordonsparken och verkstaden Anders visade upp. Förutom Jaguarer fanns där Lotus, MG, Citroën, Royal Enfield och MotoGuzzi. I verkstadsdelen fanns både lift och verktyg att klara av de flesta fordonsreparationer man kan tänka sej.

När så småningom rallyt startade, började det med ett manöverprov som gick ut på att veta var bilens front slutade och det från förarplats. Därefter bar det av i österled på trevliga vägar. Halvvägs på rallyt kom vi in på Anders gård igen för nytt manöver- och kunskapsprov på bilen. Sen gick turen i västerled med finurliga frågor på körvägen som underlättades av en vaken co-driver. Som slutkläm på rallyformuläret kom det några klassiska Jaguar -tävlingsfrågor på bland annat Kristianstads Grand Prix. Där gallrades många ut men det fanns några som, förutom Anders, kunde sin Jaguar- historia skulle det visa sej.

Som parentes kan sägas att vi som deltog i vårmönstringen på Bäckaskog i våras besökte just Kristianstads Grand Prix-bana där det finns en minnes- och informationsplats om denna storhetstid i svensk motorsport.

Målet för rallyt, Häckeberga Slott, nåddes och SJK blev dagens stjärnor där. De mörka molnen från förmiddagen var nu borta och solen lyste från klar himmel när vi tittade runt på slottet och omgivningarna.

Så småningom samlades vi upp i matsalen på slottet för en elegant och god rallylunch.

Rallyprisbordet stod uppdukat i ena hörnet och “sekretariatet” var klar med bedömningen av svaren så lunchen avslutades med prisutdelningen och segrare för dagen blev Björn Ekstrand från Helsingborg som valde att få sig och sin bil fotograferad med slottet som bakgrund, monterad på canvasduk som första pris. Ett pris som sponsrats av Mattssons Foto & Video i Lund.

Björn på Joe’s Garage vill vi också tacka som huvudsponsor till prisbordet.

Alla vi som deltog vill tacka Eva och Anders Wilinger för ett väl genomfört rally och ser fram emot vad nästa års arrangör av rallyt, Marcus Conradsson, kommer att erbjuda.

 

Text: Christer Pålsson
Foto: Christer Pålsson, Sten Wreter och Magnus Nilsson