Vårmönstring i Skåne

Årets första träff, den nystartade programpunkten “Vårmönstringen”, gick av stapeln 23-25 april vid det skånska slottet Bäckaskog strax nordöst om Kristianstad.

Vädret kunde inte bli mycket bättre, sol och någon regnskur på fredagen. Men lördagen och än mera söndagen kunde vi inte önska bättre väder. En stor sol på molnfri himmel.

Helt perfekt bilträffsväder.

Träffen började med samling på fredagseftermiddagen där Sten Wreter och Thomas Ekstrand var på plats i god tid och tog emot deltagarna. På fredagskvällen blev vi bjudna på en historisk resumé av det statliga Bäckaskogs slottshistoria av arrendatorn till slottet.

Buffén som vi fick efteråt var helt fantastisk och att äta i denna eleganta slottsmatsal är det inte alla som gör dagligen.

På lördagsmorgonen anslöt några bilar till. Inför rallyt var ett tjugofemtal bilar och ett femtiotal personer samlade på borggården, därav fyra danskregistrerade ekipage.

“Briefing” var det vid 9.45 och klockan 10 startade rallyt. Mikael Andersson och Kjell-Åke Nilsson la upp, en av alla deltagare mycket uppskattad, nio mil lång rallybana i trakterna runt Bäckaskog. En bana som höll mycket hög klass med besök på bland annat diabasstenbrott, museer, byakrogar och vattentorn. En reflektion om dessa rallyn är att man får se litet av mycket som man kanske inte annars hittat till för att sen kanske återkomma till en annan gång.

Och över alltihopa sken solen – det kunde inte bli mycket bättre.

Ekipagen droppade in på borggården framåt eftermiddagen och då var det tid för lite “After Rally” ute i solen.

På kvällen var det dags för fyrarätterssupén och den var, om möjligt, ännu bättre än fredagen.

Det blev ännu en mycket sen kväll innan vi kom i säng.

På söndagen stod ett besök på Ivön på listan. Vi checkade ut på förmiddagen och körde upp till färjan som tog oss ut på ön. Där mötte amatörarkeologen Filip Lindgren, som också kör Jaguar, upp och berättade om karolinbrytningen och dinosaurierna som har levt i trakten och andra anekdoter från trakten. Diverse fynd förevisades inklusive en ryggkota från en “dino”.

Kontentan av den första “Vårmönstringen” på Bäckaskog var en fullträff helt i klass med sommarmötena och alla deltagare hade bara lovord om arrangemanget.

Vi åkte alla hem i solen, nöjda och belåtna.

backaskog-01 backaskog-02 backaskog-03 backaskog-04 backaskog-05 backaskog-06 backaskog-07 backaskog-08 backaskog-09 backaskog-10 backaskog-11 backaskog-12 backaskog-13 backaskog-14 backaskog-15 backaskog-16 backaskog-17 backaskog-18 backaskog-19 backaskog-20 backaskog-21 backaskog-22 backaskog-23 backaskog-24 backaskog-25 backaskog-26 backaskog-27