Övergiven dyrgrip

I Staten Qatar står en Jaguar XJ220 till synes övergiven. Varför? Det kan man bara spekulera i än så länge.

Jaguar XJ220 tillverkades i 281 exemplar under åren 1991-1994. Under ett års tid var det världens snabbaste gatbil med en topphastighet på 343 km/h. Kraften kom från en mittmonterad 3,5-liters V6a som utvecklade 542 hästkrafter. Från början var planen dock att använda en V12a på 6,2 liter.

Jaguar XJ220 visades första gången vid bilsalongen i Birmingham 1988.

Det är den australiske fotografen Mick Bramley som fångat en bild på individ 132 av den skapligt exklusiva supersportbilen. Bilen står parkerad i ökenstaten Qatar och vem som parkerat och övergivit (?) den där är oklart. Kanske tog bensinen slut, kanske är det någon som var tvungen att fly landet i kölvattnet efter de senaste årens så kallade finanskris. Läs mer och ta del av kommentarer på nätupplagan av TopSpeed.

abandoned-jaguar-xj-0 abandoned-jaguar-xj-1 abandoned-jaguar-xj-2 abandoned-jaguar-xj-3

Text: Anders Nordner
Foto: Mick Bramley