Sommarmöte 2010 i Linköping

Nu är det hög tid att anmäla sig till årets sommarmöte.

Så är det alltså dags igen. Årets sommarmöte äger rum 13-16 augusti i Linköping, där för övrigt Ursaaben tillverkades. Årets upplaga bjuder bland annat på en gaskonverterad Jaguar, ett möte i citymiljö och mycket annat.

scandic-linkoping-city
Boendemiljö i Linköping. Under sommarmötet i Linköping huserar vi på Scandic Linköping City.

Mötet äger rum i Linköping i det natursköna Östergötland. Genom ett gott samarbete med hotell Scandic Linköping City har vi lyckats arrangera vårt sommarmöte mitt i staden. Hotellet har gett ett gynnsamt pris och vi belägger hela hotellet. Fredagens program, concours och grillafton samt lördagens middag äger rum på eller invid hotellet.

Den som föredrar annat boende kan exempelvis söka på www.hotellguide.se. Där hittar du allt från vandrarhem till lyxhotell.

 

ursaaben
Historisk mark. Årets sommarmötesstad Linköping bär på stolta biltraditioner.

På tre minuters promenadavstånd från hotellet har vi Stångebrofältet där vi bilarna står uppställda. Våra fordon står under sträng uppsikt av två- och fyrbenta vakter. Om ni promenerar åt andra hållet är ni mitt i stan på tre minuter. Vi erbjuder guidad tur, med tonvikt på det historiska Linköping, för den som inte prioriterar söndagens teknikseminarier.

Klubben arrangerar i år ingen golftävling utan överlåter åt envar att boka på er vanliga webbsajt www.golf.se. I Linköping rekommenderar vi Landeryds GK, Linköpings GK eller Vreta Kloster GK. Inom fem mils radie hittar ni ytterligare ett tiotal fina golfbanor.

linndkioping
Citymöte. Så här tedde sig Linköping runt 1700. Idag är staden en del av den fjärde storstadsregionen.

Under rallyt färdas ni genom landskapet där den svenska historien formades. Sveriges medeltida historia har blivit intressant på nytt, inte minst genom Jan Guillou och hans böcker om Arn. Ni reser genom den bygd som var hemort för Sveriges förste riksföreståndare Birger Jarl.

Den historiskt påläste har hört talas om “Slaget vid Stångebro”, men på frågan när och mellan vilka och vem vann, kanske minnet sviker. Slaget stod 1598 mellan Hertig Karl, senare Karl IX, och hans brorson Sigismund. Hertig Karl, som ledde protestanterna, vann slaget och avslutade därmed det sista religionskriget i Sverige. Slaget vid Stångebro föregick Linköpings Blodbad år 1600, då Hertig Karl gjorde upp räkningen med de svenska rådsherrar som var lojala med Sigismund. På denna historiska mark ställer vi upp våra bilar.

Senare östgötsk historia beskriver Göta Kanal och dess tillkomst genom Baltzar von Platen. Denna förr betydelsefulla kommunikationsled är nu i stället en turistattraktion och ni ser den under rallyt.

Bygdens store son. Baltzar von Platen har gjort stora avtryck i Östergötlands historia i form av Göta kanal och Motala Verkstad
Bygdens store son. Baltzar von Platen har gjort stora avtryck i Östergötlands historia i form av Göta kanal och Motala Verkstad

Von Platen grundade också Sveriges nu äldsta fortfarande aktiva verkstadsbolag Motala Verkstad.

Ni besöker också den lilla staden Vadstena, en känd medeltidsidyll där lunch intas på Munkklostret. Strax söder om klostret hittar ni slottet som byggdes och beboddes av Gustav Vasa.

När ni åker genom kulturlandskapet östgötaslätten ser ni hur allt färre bönder förser oss med all den mat vi behöver. Är väderleken gynnsam ser ni många imponerande lantbruksmaskiner på de gula och faktiskt på senare år också blåskimrande sädesfälten (tänk vad viktigt EU-stödet är).

I anslutning till teknikseminarierna på söndagen få ni se världens förmodligen första biogaskonverterade Jaguar. Stig Holm, koncernchef för bland annat Svensk Biogas, har låtit konvertera en X308 till gasdrift.

Anmäl dig elektroniskt
eller
genom att ladda ner anmälningsblanketten och följa instruktionerna på den.

Välkomna till Linköping i augusti. Träffa nya och gamla Jaguarkamrater, i år också från våra nordiska grannländer.