Cheap Race är tillbaka!

 

Efter förra årets stora succé är Cheap Race åter med på agendan över de roligaste och galnaste arrangemangen till sommaren 2010.

cheaprace-2010-1

Känns den igen? Loggan har liksom tävlingen genomgått en liten ansiktslyftning!

Trycket från nya och gamla klubbmedlemmar har under hösten varit stort på denna tävling och många har velat föranmäla sig. Nu släpper vi äntligen officiellt 15 team-platser till denna historiska tävling och sista anmälningsdagen är satt till den sista mars. Vi ber er detta till trots inte vänta med att anmäla er. Förra året tog de tio platserna slut oerhört snabbt.

cheaprace-2010-2

Ruttkarta. Häng med på en oförglömlig resa genom Europa!

I korthet går tävlingen ut på att att köpa en mycket billig Jaguar eller Daimler i Storbritannien och köra hem den till Sverige via ett gäng deltävlingar. Maxpriset är satt till låga 1 500 pund och då detta är en officiell SJK-tävling måste bilen vara skattad, besiktigad och laglig att framföra på väg. För mer detaljer finns regelverk och poängsystem i pdf-dokument längst ner på den här sidan.

Under senare delen av juli 2009 begav sig ett trettiotal modiga män, kvinnor, killar och tjejer över till England för att hämta sina tävlingsbilar och köra hem dessa till Sverige. Samlingsplatsen innan start blev klassisk mark i Coventry utanför Jaguarfabriken där vagnarna en gång i tiden byggdes. Det blev en strapatsfylld och minnesvärd resa som bevisade det många redan kände till – att Jaguar bygger pålitliga och bra bilar som klarar påfrestningar. Samtliga tio bilar tog sig ända fram till Båstad. Två av lagen kände ett visst behov av spänning under racet och hade satsat på brittisk ingenjörskonst från 70-talet – XJ-S V12. Trots lite justeringar och förbättringar under tävlingen tog sig även dessa två bilar hela vägen till Sverige. Vann gjorde intressant nog Team KAL som också satsat på V12 men i deras fall den nyare 6.0-liters V12an.

cheaprace-2010-3

Planera i tid. Börja leta tävlingsekipage redan nu!

Nürburgring
En av de stora förändringarna till detta år (utöver förenklat regelverk etc.) är frivillig körning på en av världens mest välkända och krävande tävlingsbanor – Nürburgring. Eftersom vi litar på våra bilars driftsäkerhet och stryktålighet inbillar vi oss att detta moment inte kommer resultera i några motorhaverier eller andra fel. Denna gren går under parollen “Don’t mention the war!” och vi rekommenderar de tävlande att inte köra ifrån de tyska bilarna med alltför stor marginal, för att undvika osämja länderna emellan. Då även turistbussar kör på ringen finns inget krav på att det ska gå fort eller att bilen behöver pressas. Alla kör i den fart de själva bedömer lämpligt. Om man känner att några varv på ringen är att testa den nyköpta bilen allt för mycket så misströsta inte, det här momentet är inte obligatoriskt. Vill laget hellre se sig om i omgivningarna så finns det mycket att se på Nürburgring och i dess närområde.

Körning på Nürburgring sker helt på deltagarnas ansvar. Den del av banan som är aktuell för körning betraktas som allmän väg varför bilens vanliga försäkring skall gälla, men dubbelkolla gärna en gång extra med ditt försäkringbolag. Kostnaden för körning på ringen varierar beroende på hur många varv man vill köra, för mer information besök www.nuerburgring.de.

Samling för de som vill titta på Jaguar-museet i Coventry sker söndagen den 25 juli. Startskottet för tävlingen går 10.00 utanför Jaguarfabriken måndagen den 26 juli. Därefter blir det transport med biltåg under Engelska kanalen via Eurotunnel som går till Frankrike för vidare resa mot Tyskland. Vi anländer slutligen på Classic Car Show i Båstad fredag den 30 juli och ställer ut tävlingsbilarna. Därefter får de som vill fira segern göra det under fredagkvällen och övernatta i Båstad.

Ändringar i planeringen
Cheap Race kommer att gå av stapeln under ovan angivna datum men eventuella ändringar i resvägen kan komma att ske med kort varsel. Exempelvis kan Nürburgring stängas med kort varsel på grund av saneringarbete eller liknande och denna typ av händelser är omöjliga att planera för.

Regler och poängräkning
Här finns pdf-dokument där du kan läsa på lite om  regler och hur  poängberäkningen går till.

Anmälan och frågor?
Anmälningen till tävlingen börjar nu och skynda dig, antalet team-platser är begränsat till 15! Lagen kan bestå av hur många personer som helst, dock inte fler än vad som lagligen ryms i tävlingsfordonet. Maila din anmälan till cheaprace_at_jaguarklubben.se.
Har du frågor eller förslag till tävlingsledningen, maila cheaprace_at_jaguarklubben.se.