Carl-Johans första bil blev en XJ40 från 1990

Alla landets 18-åringar med nytaget körkort har en uppsjö av bilar att välja mellan på internets olika annonssajter. Tiden med Gula Tidningen är sedan länge förbi. Under den analoga tidseran var det ingen självklarhet att kunna se bilen på bild innan man åkte och tittade på den.

Idag är utbudet av begagnade bilar stort. Bara på Blocket finns ständigt omkring 80 000 bilar till salu. Alla färger, motorer och modeller finns representerade i en enda stor djungel. Många med nytaget körkort siktar på mindre bilar med sportiga ambitioner i det så kallade GTI-segmentet. Andra prioriterar driftsäkerhet högt och väljer en Volvo från 200- eller 700-serien.

Carl-Johan, 18 år, valde att satsa på en udda bil som enligt vissa är den optimala mixen mellan design, sport och pålitlighet. Det blev en 1990 års Jaguar Sovereign 4.0. Frågan dök upp på klubbens forum som Carl-Johan registrerat sig på. Han ställde lite frågor om vilka modeller som är bra och vad man bör titta på vid en eventuell provkörning. Siktet var stenhårt inställt på just Jaguar eftersom Carl-Johans moster körde Daimler XJ40 för omkring tio år sedan. En bil som då gjorde ett starkt positivt intryck på Carl-Johan. Han hade redan då bestämt sig för vilken bil han skulle köpa när 18-årsdagen och körkortet avklarats.

Då det är kul och lite udda med en så pass ung entusiast erbjöd sig några medlemmar från forumet att hjälpa till vid provkörning så första köpet skulle bli bra. Peter Hällström, ägare till bland annat en 1994 års XJ40 Sport, lät Carl-Johan bekanta sig med bilen och lånade samtidigt ut lite XJ40-litteratur för påläsning. Bara ett par dagar senare var det dags att titta på det första objektet. En 1990 års Sovereign 4.0. Efter besiktning och provkörning bytte pengar och bil ägare.

Carl-Johan, hur känns det nu när du blivit ägare till en egen Jaguar?
Det är en dröm som har gått i uppfyllelse! Än så länge är jag verkligen helnöjd. Jag har lyckats komma över ett fint exemplar med lite rost och väldigt fin färg (grå-silver). Dessutom bytte förra ägaren för inte alls länge sedan topplock och packning på motorn. Jag har svårt att finna ord hur nöjd jag känner mig just nu!

Vad var det som tilltalade med just XJ40-modellen?
Just XJ40-modellen är enligt mitt tycke den fräckaste och mest tilltalande fyradörrarsvagnen Jaguar någonsin tillverkat. Framförallt tycker jag att XJ40n har väldigt vackra linjer sedd snett framifrån, med kromgrillen och de rektangulära strålkastarna, särskilt i mörker. Sedan har bilen för mig ett väldigt starkt emotionellt värde som väcker många goda barndomsminnen. Min Sovereign har jag döpt till Ingrid efter min moster.

Är du nöjd med köpet?
Svår fråga då jag ägt bilen mindre än ett dygn! Men det är min första bil och jag tycker att den är väldigt speciell och vacker. Jag har svårt att sluta tänka på mycket annat än nöjesturer i min nya Jaguar! Givetvis finns det lite saker som behöver fixas till, bland annat ett skrapljud från bakvagnen. Förhoppningsvis bara ett bromsok som har fastnat. Men som jag hört får man räkna med små egenheter och skavanker på en bil som är 20 år gammal. Det har inget mig emot, så länge ens hobbyreparationer inte kostar allt för mycket pengar. Jag är hyggligt säker på att jag kommer fortsätta vara mycket nöjd, det är ju faktiskt en Jaguar vi pratar om!

Ska du gå med i Jaguarklubben?
Jag är nybliven Jaguarentusiast och kan knappt bärga mig att ta del av klubbens händelser och aktiviteter! Jag vill även tacka Erik Håkansson, Peter Hällström och Pontus Larborn för en hjärtlig introduktion till klubben! Jag har verkligen fått ett varmt välkomnande! Genom forumet och telefon har jag lärt känna dessa medlemmar. Det hela började med att Peter erbjöd sig att “inviga mig lite i XJ40ans förlovade värld”. Sagt och gjort. Dagen där på träffades vi i Peters hobbygarage beläget i Bagarmossen. Även Erik kom förbi och visade upp sin Jagga. Efter den upplevelsen var jag fast i “Jaguarträsket”. Efter några hjälpsamma foruminlägg och några få dygn, bestämde jag mig för att titta på exemplaret som jag idag äger. Givetvis ställde Erik, Peter och Pontus upp på att besiktiga och hjälpa mig att genomskåda bilen!

 

En riktig rova
En riktig rova
En Jaguar XJ40 byter ägare
En Jaguar XJ40 byter ägare
Stolt ny ägare brevid XJ40 connaisseur
Stolt ny ägare brevid XJ40 connaisseur
Carl-Johan, Sverige yngste Jaguar-ägare?
Carl-Johan, Sverige yngste Jaguar-ägare?
Peter Hällström kollar oljan
Peter Hällström kollar oljan

Text och foto: Erik Håkansson